Krav og oppfølging av våre leverandører

I Oda forstår vi at vi har en viktig påvirkerrolle ut mot våre leverandører. Vi jobber hardt for å sikre at produktene vi selger kommer fra etisk forsvarlig produksjon. Dette er en integrert del av vår bærekraftsstrategi.

Vi stiller en rekke krav til oss selv og jobber aktivt med leverandørevalueringer og oppfølging. I tråd med den nye åpenhetsloven gir vi også våre kunder innsyn i arbeidet vårt.

Våre krav til oss selv og våre partnere

  • Krav til oss selv

    Vi kan ikke kreve at leverandørene våre følger retningslinjer til ansvarlig forretningspraksis som ikke speiler forventningene vi har til oss selv. Vi stiller derfor en rekke krav til oss selv, skissert i vår interne retningslinjer.

  • Krav til våre leverandører

    I Oda forstår vi at vi har en viktig påvirkerrolle ut mot våre leverandører, og stiller derfor tydelige krav til at leverandørene våre ivaretar menneske- og arbeidstakerrettigheter, miljø og dyrevelferd. Disse kravene er skissert i våre retningslinjer for leverandørene våre.

  • Varsling

    Det er viktig for oss å fange opp situasjoner der våre retningslinjer ikke følges opp. Derfor har vi en egen kanal der interne og eksterne kan rapportere inn til oss dersom det oppstår situasjoner der enten Oda-ansatte eller være leverandører bryter med retningslinjene. Saker som rapporteres her vil behandles anonymt.

  • Leverandørevaluering og oppfølging

    I tillegg til å stille krav gjennom kontraktene våre har vi egne interne systemer der vi henter inn informasjon knyttet til arbeidsforhold og miljøarbeid hos leverandører. Det er et pågående arbeid å sikre at alle våre leverandører er lagt inn i dette systemet. Denne informasjonen brukes blant annet i risikovurderinger samt valg av leverandører og oppfølging. Vi retter innsatsen dit risikoen er størst og setter i verks tiltak som reflekterer de utfordringene vi står ovenfor i hvert enkelt tilfelle.

    For å kunne prioritere risikoer som bør følges opp gjør vi en vurdering på alvorlighetsgrad, sannsynlighet for overtredelse, omfang og graden av Oda’s involvering. For å informere denne risikovurderingen har vi integrert informasjon fra en rekke anerkjente eksterne kilder som bl.a. EDPI Environmental performance indicator, CSR Risk Checker, World Bank Worldwide Governance Indicators og Transparency International Corruption Perception Index.

  • Åpenhetsloven

    I tråd med den norske åpenhetsloven jobber vi med sikre at vi gjennomfører aktsomhetsvurderinger i henhold til OECDs modell for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv. Det betyr at vi må identifisere, prioritere, forebygge og håndtere negative virkninger på mennesker samfunn og miljø i våre verdikjeder, enten de oppstår direkte i våre egne virksomheter eller indirekte gjennom våre samarbeid med leverandørene. Loven krever også at vi må gi innsyn i dette arbeidet til alle som ber om dette. I tillegg til å gi status på arbeidet på denne landingssiden rapporterer vi også status gjennom vår årlige bærekraftsrapport.

  • EKSEMPLER PÅ TILTAK

  • Oppfølging av transportleverandører

    Som en stort teknologi- og logistikkselskap, som har bygget ut eget distribusjonsnettverk, benytter vi oss også av tjenester fra ulike transportselskaper. I den forbindelse har vi et viktig ansvar med å følge opp forholdene hos disse underleverandørene.

    I Oda har vi satt opp en rekke rutiner for å arbeide for at ting går riktig for seg hos våre transportører. Det er såklart vanskelig å fullstendig eliminere all risiko, men vi jobber kontinuerlig med å forbedre disse rutinene og følge opp de viktigste risikoene gjennom både tett ukentlig dialog med leverandørene og jevnlige internrevisjoner. Vi gjennomfører internrevisjoner to ganger i året der vi sikrer at leverandørene følger våre kontraktsfestede retningslinjer til bl.a. overtid, betaling av skatt, HMS osv. I disse revisjonene etterspør vi bl.a. mye informasjon og underlag knyttet til kravene, samt intervjuer ansatte hos de ulike underleverandørene.

    For å sørge for gode og sikre arbeidsforhold hos våre transportleverandører har vi også blant annet innført krav om minstelønn til ansatte sjåfører og begrensninger i kjøre- og hviletid.

    Eventuelle avvik fra våre retningslinjer følger vi opp i vårt interne system for leverandøroppfølging. Kontrakter med selskaper som ikke følger opp avvik innen rimelig tid termineres.

  • Oppfølging ved brudd på Dyrevelferdsprogrammet

    Dyrevelferd er utrolig viktig for oss i Oda, og når våre leverandører får kritikk for sin praksis går vi i tett dialog. Et eksempel på dette var kritikken Ytterøy kylling fikk av Mattilsynet knyttet til slaktemetode og areal per kylling.

    Kritikken gjorde at vi gikk i tett dialog og har resultert i konkrete planer om utbedring, men det ledet også til at Ytterøy nå tar ekstra grep for å bli blant de ledende produsentene innenfor dyrevelferd. Blant annet tester de nå oppdrett av saktevoksende kylling og har planer med å gå helt over til denne typen kylling innen 2024. De har også planer om å gå over til den ambisiøse ECC standarden når de åpner ny fabrikk i 2024. Med dette blir Ytterøy kylling blant de første i Norge til å innføre ECC standard på operasjonen sin.

Har du spørsmål rundt vårt arbeid med leverandøroppfølging? Send mail til sustainability@oda.com