Matsvinn

Per i dag har Oda 0.8% svinn av omsetning, noe som er omtrent 50% lavere enn fysiske butikker (matvett.no)

På verdensbasis går en tredjedel av all maten som produseres i søpla, og i Norge kaster vi hvert år over 400 000 tonn mat som kunne vært spist (NORSUS, 2021). Hver av oss kaster altså rundt 42 kilo spiselig mat i året. Matproduksjon er ressurskrevende, og når så mye av maten ikke spises opp blir dette et enormt miljøproblem. Dette jobber vi hver dag for å gjøre noe med. Det meste av svinnet står vi forbrukere selv for, men det kastes også fortsatt mye fra butikkhyllene.

Ansvarlig og bærekraftig forbruk og produksjon handler om å gjøre mer med mindre ressurser. Matsvinnet i Norge skal halveres innen 2030, og det er bra! Men vi vil ikke vente med å gjøre vår del for å redusere svinnet. Vi er på 0,8% svinn av omsetning nå, men vi har et ordtak som lyder: “Happy, but not satisfied”, så derfor fortsetter vi med å jobbe for å redusere svinnet ytterligere med mål om 0% matsvinn.

Hvordan Oda jobber for å redusere matsvinnet

Høy rullering
Fordi vi har få og store lager, og ikke mange små butikker, har vi ekstremt høy rullering på varene. Det gjør at frukt og grønt kun ligger noen få timer hos oss før det sendes videre til kunden. Frukt og grønt ligger dermed ikke på utstilling eller klemmes på av kunder, og vi sørger for optimal oppbevaring og temperatur helt frem til levering. Det gir en fantastisk ferskhet, og holdbarheten blir brukt opp hos kunden, ikke i butikken.

Ukeshandling
Vi vet at kundene våre legger varer i handlekurven gjennom uken, og at når de bestiller så har de ofte unnagjort en hel ukeshandel. Det gjør automatisk at de planlegger bedre, sparer tid og handler sunnere. Faktisk så handler våre kunder nesten 50% mer frukt og grønt enn gjennomsnittet (OFG, 2022), og vi selger mindre snacks og godteri. Når man kan planlegge tar man gjerne bedre valg, og har tid til å sjekke hva man allerede har liggende i skuffer og kjøleskap. Ved å ukeshandle på nett unngår man også i større grad impulskjøp.

Donering av matsvinn
Det matsvinnet vi har, der varene har løpt ut på dato men fremdeles kan spises, har vi henteavtaler på. Det som kan selges samarbeider vi med Havaristen om, og resten doneres til Matsentralen. Vi jobber også med å få på plass en henteavtale for maten som ikke kan spises av mennesker, men som kan bli til dyrefôr. På den måten jobber vi for at så lite mat som mulig skal havne i søpla. Vi støtter forslaget om en matkastelov i Norge fordi vi mener alle aktørene i verdikjeden bør ta et større ansvar for maten som svinnes og bidra til at minst mulig spiselig mat havner i søppelkassen.




Bærekraftig forbruk og produksjon handler om å gjøre mer med mindre ressurser. Vi i Oda jobber med å revolusjonere dagligvarebransjen ved å kombinere teknologi og en helt ny verdikjede med nye metoder. Derfor kan vi gjøre ting fundamentalt annerledes enn det er mulig i en fysisk butikk. Det gir oss en unik posisjon for å jobbe med innovasjon. Vi ønsker å bruke den posisjonen til å gjøre en positiv forskjell.

Gode prognoser
Fordi vi i Oda korter veien fra bonden til matbordet, gir det oss unike muligheter for både å levere ferskere mat og redusere svinn. Våre kunder handler på nettet, og vi bruker egenutviklet teknologi i alle ledd. Det gjør at vi blant annet kan forutsi hvilke varer vi skal selge, hvor mye og når. Jo bedre vi kan bruke dataen vår, jo ferskere og billigere mat kan vi levere til deg, og jo mindre svinn får vi. Vår evne til å legge en mest mulig nøyaktig prognose er derfor helt avgjørende for å redusere svinn.

Brød på bestilling
I butikken er det brød, ferske grønnsaker og frukt det kastes mest av. Vi har bygget vårt eget håndverksbakeri, fordi vi vet at brød er en av de viktigste produktene i en matbutikk. Vi ønsker at du skal få så ferskt brød som mulig. Nesten alle brødene bakes på bestilling og kommer nystekt ut av steinovnen før levering. Når vi baker mest på bestilling kan alle brød være tilgjengelige, selv om de ikke er bakt enda. Samtidig kan vi ta en lavere pris fordi vi slipper å kaste det vi ikke får solgt. Brød på bestilling er med på å bidra til en lav svinnandel.